Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

ΛΟΝΔΙΝΟ 2012 ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ

Οι καταδύσεις είναι γνωστές από την αρχαιότητα, όπου σύμφωνα με τις υπάρχουσες μαρτυρίες παραστάσεις 'καταδυτών', εντοπίζονται να εκτελούνται από βράχους. Στη σύγχρονη εποχή οι καταδύσεις αναπτύχθηκαν στο τέλος του 19ου αιώνα, στην Ευρώπη.



ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΑΘΛΗΤΕΣ: 136
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕΝΑ ΧΡΥΣΑ ΜΕΤΑΛΙΑ: 8
ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ: Το άθλημα των καταδύσεων εντάχθηκε στο αγωνιστικό πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων, το 1904 (St. Louis), όπου άνδρες καταδύτες αγωνίστηκαν στο αγώνισμα του σταθερού βατήρα (πλατφόρμα). Στην επόμενη Ολυμπιάδα (Λονδίνο, 1908) εντάσσονται στο αγωνιστικό πρόγραμμα και οι καταδύσεις από αναπηδητήριο 3μ (τραμπολίνο), με τη συμμετοχή μόνο ανδρών αθλητών. Στους Ολυμπιακούς της Στοκχόλμης το 1912, γυναίκες καταδύτριες αγωνίζονται για πρώτη φορά στα αγωνίσματα, από σταθερό βατήρα 10μ (πλατφόρμα), ενώ στην Ολυμπιάδα του 1924 (Παρίσι), λαμβάνουν μέρος και στα αγωνίσματα από αναπηδητήριο 3μ(τραμπολίνο). Οι συγχρονισμένες καταδύσεις, μπήκαν στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του Σύδνεϋ, το 2000.
ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΕΣ: Μόνο μια αυστραλιανή νίκη στους άνδρες εμπόδισε τους Κινέζους δύτες από τη λήψη κάθε χρυσού μεταλλίου στο Πεκίνο το 2008. Αναμείνετε μία από τα ίδια και σε αυτή την Ολυμπιάδα. Μεγάλη ελπίδα για τους Βρετανούς είναι ο Τομ Ντέιλι, ο οποίος κέρδισε το διαγωνισμό 10μ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2010 και συνεχίζει να βελτιώνεται.
Προηγούμενοι Ολυμπιονίκες: ΗΠΑ: 48 | ΚΙΝΑ: 27 | ΣΟΥΗΔΙΑ: 16
Παρακολουθήστε το: 29 Ιουλίου με 11 Αυγούστου, Aquatic Centre, Olympic Park
ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ
Οι καταδύσεις απαιτούν σωματικές και τεχνικές ικανότητες. Οι αθλητές πηδούν από μία πλατφόρμα ή το αναπηδητήριο και εκτελούν μία φιγούρα όσο τελειότερα μπορούν πριν φτάσουν στην επιφάνεια του νερού. Οι κριτές βαθμολογούν την τελειότητα και την ευκολία με την οποία εκτελείται η φιγούρα. Οι καταδύτες πρέπει να εισέλθουν στην πισίνα με όσο το δυνατόν μικρότερο πέταγμα νερού. Το πρόγραμμα των καταδύσεων καθώς και η σειρά με την οποία θα εκτελεσθούν από τον αθλητή απεικονίζονται στο φύλλο αγώνα. Το φύλλο αγώνα παραδίδεται στην Γραμματεία τουλάχιστον μία ημέρα πριν την έναρξη του αγωνίσματος.
Αγωνίσματα
Το άθλημα των καταδύσεων στους Ολυμπιακούς αγώνες, περιλαμβάνει τα παρακάτω αγωνίσματα:
  • Πρόγραμμα καταδύσεων από Πλατφόρμα 10 μ. για άνδρες και γυναίκες,
  • Πρόγραμμα καταδύσεων από Αναπηδητήριο (τραμπολίνο) 3μ. για άνδρες και γυναίκες,
  • Συγχρονισμένες καταδύσεις από Πλατφόρμα 10 μ. για άνδρες και γυναίκες,
  • Συγχρονισμένες καταδύσεις από Αναπηδητήριο 3 μ. για άνδρες και γυναίκες.
Φάσεις αγώνα

Οι Ολυμπιακοί αγώνες περιλαμβάνουν 3 φάσεις: προκριματικοί, ημιτελικοί και τελικοί. 3μ προκριματικοί. Στα αγωνίσματα των 3μ ανδρών και γυναικών, οι αθλητές/τριες πραγματοποιούν αντίστοιχα 6 + 5 καταδύσεις από 5 διαφορετικά γκρουπ με ελεύθερο συντελεστή δυσκολίας και οι 18 καλύτεροι/ες περνούν στους ημιτελικούς.
Στους ημιτελικούς οι αθλητές/τριες εκτελούν από 5 ασκήσεις με συγκεκριμένο συντελεστή δυσκολίας, από τα 5 διαφορετικά γκρουπ ασκήσεων. Οι 12 καλύτεροι αθλητές/τριες προκρίνονται στον τελικό.
Στον τελικό οι άντρες εκτελούν 6 ασκήσεις και οι γυναίκες 5, με ελεύθερο συντελεστή δυσκολίας και από τα 5 γκρουπ ασκήσεων. Η τελική βαθμολογία βγαίνει από το άθροισμα του συνόλου της βαθμολογίας της ημιτελικής και τελικής φάσης.
Στα αγωνίσματα του υψηλού βατήρα 10μ (πλατφόρμα) ακολουθείται παρόμοια φάση πρόκρισης αλλά με διαφορετικό αριθμό καταδυτών με άνδρες και γυναίκες.

Βαθμολογία

Η κατάδυση περιλαμβάνει τον βηματισμό και άλμα (ή το άλμα από στάση), την πτήση και εκτέλεση και την είσοδο στο νερό. Οι αθλητές βαθμολογούνται από ομάδα  7 κριτών, με βαθμούς από 0 έως 10. Στο σύνολο των  κριτών, αφαιρείται η υψηλότερη και η χαμηλότερη βαθμολογία. Οι 5 εναπομείναντες βαθμοί, προστίθενται και το σύνολο τους πολλαπλασιάζεται με το βαθμό δυσκολίας της εκάστοτε κατάδυσης, για να βγει το τελικό αποτέλεσμα. Σε περίπτωση που 2 αθλητές συγκεντρώσουν την ίδια βαθμολογία, τότε θεωρούνται ισόπαλοι.
Συγχρονισμένες καταδύσεις
Οι συγχρονισμένες καταδύσεις, μπήκαν στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του Σύδνεϋ, το 2000. Η κατάδυση γίνεται από ζευγάρι αθλητών, το οποίο πραγματοποιεί καταδύσεις με τέλειο συντονισμό στην απογείωση (ύψος και απόσταση από το βατήρα), ταχύτητα περιστροφής, πτώση και γωνία εισόδου στο νερό. Η αξιολόγηση της συγχρονισμένης κατάδυσης, γίνεται από ομάδα 9 κριτών, από τους οποίους οι 4 κριτές αξιολογούν την εκτέλεση (τεχνική) 2 για κάθε καταδύτη και οι υπόλοιποι 5, βαθμολογούν το συντονισμό (συγχρονισμό) των δύο αθλητών. Η τεχνική εντύπωση (ικανοποιητική φιγούρα αισθητικά και οπτικά) αποσπούν ένα πολύ σημαντικό ποσοστό της βαθμολογίας. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου