Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Online εφαρμογή που υπολογίζει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου

Με μια πρωτοποριακή διαδικτυακή εφαρμογή που συμβαδίζει με το πνεύμα της σύγχρονης τεχνολογίας, επιστήμονες από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας "T. H. Chan" του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, δίνουν την ευκαιρία στον κάθε χρήστη να μάθει αν και κατά πόσο κινδυνεύει από καρδιαγγειακή νόσο.
Τα μέχρι στιγμής πρότυπα μοντέλα υπολογισμού του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου
για κάποιο άτομο είναι δύσκολο να εφαρμοστούν, επειδή περιλαμβάνουν κλινικούς δείκτες επικινδυνότητας όπως αυξημένη χοληστερόλη και αρτηριακή πίεση. Έτσι, απαιτούνται πρώτα ειδικές εξετάσεις και μετρήσεις και στη συνέχεια τα αποτελέσματα αυτών να εισαχθούν στο μοντέλο πρόβλεψης προκειμένου να βγει ην επιστημονική γνωμοδότηση για το αν το άτομο διατρέχει κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
Αλλά η νέα εφαρμογή από το Χάρβαρντ, δεν βασίζεται σε τέτοιου είδους μετρήσεις, αλλά σε στοιχεία από τον τρόπο ζωής του καθενός, τα οποία η online εφαρμογή, συγκρίνει αυτόματα με μια τεράστια βάση δεδομένων.
Η έρευνα που οδήγησε στη δημιουργία αυτού του πρωτοποριακού εργαλείου δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the American Heart Association.
Το νέο μοντέλο πρόβλεψης, βασίζεται σε στοιχεία 61.025 γυναικών και 34.478 αντρών από επιμέρους έρευνες των τελευταίων 24 χρόνων. Κατά την περίοδο αυτή, οι ερευνητές ξεχώρισαν 3.775 περιπτώσεις καρδιαγγειακής νόσου (συμπεριλαμβανομένων των μη θανατηφόρων εμφραγμάτων του μυοκαρδίου, της θανατηφόρου στεφανιαίας νόσου και του ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου) σε γυναίκες και 3.506 αντίστοιχες περιπτώσεις σε άνδρες.
Το online εργαλείο, που ονομάζεται Healthy Heart Score, βασίζεται στους 9 πιο κρίσιμους παράγοντες διατροφής και τρόπου ζωής που μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει καρδιαγγειακή νόσο μέσα στα επόμενα 20 χρόνια: το κάπνισμα, το σωματικό βάρος, η τακτική άσκηση, καθώς επίσης και η κατανάλωση αλκοόλ, φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, ξηρών καρπών, ζαχαρούχων ποτών και κόκκινο και επεξεργασμένου κρέατος.
Το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης είναι να συμπληρώσει στα κατάλληλα πεδία τα δικά του στοιχεία και η εφαρμογή του δείχνει στο τέλος το δικό του προσωπικό σκορ στην κλίμακα του Healthy Heart Score.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και εσείς τη συγκεκριμένη online εφαρμογή πατώντας
ΕΔΩ

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου