Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ



Ιάννης Ξενάκης
1927 Η πρώτη κάθοδος αθηναϊκής ποδοσφαιρικής ομάδας στην Πάτρα. Πρόκειται για την εφηβική ομάδα του Παναθηναϊκού που έρχεται και παίζει με την αντίστοιχη ομάδα του Ολυμπιακού Πατρών. Οι Αθηναίοι νικούν με 4-0.
1922 Ώρα 2 μεσημβρινή η Γιαννούλα η Κουλουρού αρχίζει να κατηφορίζει προς το λιμάνι για να υποδεχτεί τον Πρόεδρο Ουίλσον… Τελευταία Κυριακή του Καρναβαλιού και η Πάτρα είναι στο πόδι από νωρίς.



1668: Υπογράφεται η Συνθήκη της Λισσαβόνας, με την οποία η Ισπανία αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Πορτογαλίας.
1816: Οι Τούρκοι σφάζουν μέσα στο σπίτι
του τον πρόκριτο της Καρύταινας Ιωάννη Δεληγιάννη. Ο γιος του, Κανέλλος, και οι άλλοι Δεληγιανναίοι όρκιζαν από τότε τους Φιλικούς επάνω στον τοίχο όπου υπήρχαν οι κηλίδες του αίματος του Δεληγιάννη.
1880: Ο αμερικανός εφευρέτης Τόμας Έντισον παρατηρεί τη ροή των ηλεκτρονίων μέσω ενός νήματος πυρακτώσεως. Πρόκειται για το φαινόμενο της θερμοϊονικής εκπομπής, που έμεινε γνωστό και ως «φαινόμενο Έντισον».
1914: Οι Μεγάλες Δυνάμεις αποφασίζουν ότι τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θα κατακυρωθούν στην Ελλάδα, εάν αυτή αποχωρήσει από τη Βόρειο Ήπειρο. Οι αντιδράσεις που ξεσπούν στην Ήπειρο προκαλούν την παρέμβαση του πρωθυπουργού, Ελευθέριου Βενιζέλου, που δηλώνει ότι κάθε αντίσταση εκ μέρους του ελληνικού ή ηπειρωτικού λαού θα έχει κακές συνέπειες για τη χώρα και την περιοχή.
1945: Συμμαχικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν τη Δρέσδη της Γερμανίας. 135.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους.
1953: Το σκηνικό κοντσέρτο του Καρλ Ορφ «Ο θρίαμβος της Αφροδίτης», σε κείμενα των Κάτουλου, Σαπφούς και Ευριπίδη, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη Σκάλα του Μιλάνου.
1957: Στις 12 το μεσημέρι τα πάντα νεκρώνουν στην Ελλάδα. Με αυτό τον τρόπο, ο ελληνικός λαός αποφασίζει να διαμαρτυρηθεί για τη στάση της Βρετανίας, αλλά και άλλων χωρών, στο Κυπριακό Ζήτημα. Το σύνθημα δίνουν οι καμπάνες των εκκλησιών και οι σειρήνες συναγερμού.
1961: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επισκέπτεται τη Βρετανία, όπου έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Χάρολντ ΜακΜίλαν. Κατά την υποδοχή του στον σιδηροδρομικό σταθμό «Βικτόρια» σημειώνονται επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και ελλήνων διαδηλωτών - επικεφαλής των οποίων είναι η Μπέττυ Αμπατιέλου, σύζυγος του κρατουμένου στην Ελλάδα στελέχους της Αριστεράς- που ζητούσαν την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων.
1970: Περισσότεροι από 300 αμερικανοί διανοούμενοι και καλλιτέχνες ζητούν την απελευθέρωση του Μίκη Θεοδωράκη, που είναι κρατούμενος της Χούντας στο στρατόπεδο του Ωρωπού.
1972: Οι Led Zeppelin αναγκάζονται να ακυρώσουν συναυλία τους στη Σιγκαπούρη, καθώς οι αρχές του κράτους αρνούνται να τους επιτρέψουν την κάθοδο από το αεροπλάνο, επειδή έχουν μακριά μαλλιά.
1974: Ο Ντέιβιντ Μπάουι αρνείται να γράψει τον ύμνο των ομοφυλόφιλων.
1978: Στο κενό πέφτουν τόσο οι συνομιλίες Ελλάδας - Τουρκίας για την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο, όσο και η συνάντηση Καραμανλή - Ετσεβίτ στο Μοντρέ της Ελβετίας.
1981: Το έργο του Ιάννη Ξενάκη «Άις» (ο ομηρικός Άδης), σε ποίηση Σαπφούς και Ομήρου, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Μόναχο.
1991: Κατά τη διάρκεια του Πολέμου στον Κόλπο, οι Αμερικανοί χτυπούν υπόγειο καταφύγιο της Βαγδάτης με δύο κατευθυνόμενες με λέιζερ «έξυπνες βόμβες». Εκατοντάδες άμαχοι Ιρακινοί, μεταξύ αυτών και πολλά παιδιά, πεθαίνουν με φρικτό τρόπο. Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών τους επρόκειτο για στρατιωτική εγκατάσταση.
2008: Απορρίπτεται από τη Βουλή η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση Siemens



ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ 


1910: Γουίλιαμ Σόκλεϊ, αγγλοαμερικανός φυσικός. Το 1956 κέρδισε μαζί με τους Τζιν Μπαρντίν και Γουόλτερ Μπράτεϊν το Νόμπελ Φυσικής για την ανακάλυψη του τρανζίστορ. (Θαν. 12/8/1989)

1950: Πίτερ Γκάμπριελ, άγγλος ρόκερ, ιδρυτικό μέλος των Genesis.

1956: Γιάννης Κούρος, δρομέας υπερμαραθωνίου.

1974: Ρόμπι Ουίλιαμς, άγγλος τραγουδιστής




ΘΑΝΑΤΟΙ

1332: Ανδρόνικος Β' Παλαιολόγος, αυτοκράτορας του Βυζαντίου. (Γεν. 25/3/1259)

1542: Αικατερίνη, (Κάθριν Χάουαρντ), Βασίλισσα της Αγγλίας, πέμπτη σύζυγος του βασιλιά Ερρίκου 8ου, η οποία αποκεφαλίστηκε για μοιχεία. (Γεν. 1521)

1883: Ρίχαρντ Βάγκνερ, γερμανός συνθέτης. (Γεν. 22/5/1813)

1899: Ανδρέας Συγγρός, έλληνας επιχειρηματίας και εθνικός ευεργέτης. (Γεν. 12/10/1830)

2001: Μόντι Γουντχάους, βρετανός φιλέλληνας πολιτικός και ιστορικός. Με το ψευδώνυμο Κρις έλαβε μέρος στην αντίσταση κατά των Γερμανών και στην ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου. (Γεν. 11/5/1917)

2005: Τατιάνα Γκρίτση - Μιλιέξ, ελληνίδα συγγραφέας, δημοσιογράφος και κριτικός. (Γεν. 20/10/1920) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου